Dag van de Mantelzorg 2023

Vrijdag 10 november 2023  “ Dag van de Mantelzorg”

 “Bliee da je 'ier bin”!

De Dag van de Mantelzorg is bedoeld om erkenning en waardering te vragen voor het vaak zware en intensieve werk van mantelzorgers.

Na alle corona perikelen is de onrust van oorlog en rampen in de wereld voelbaar in ons dagelijks leven. Zorg is schaarser geworden en de kosten voor ons dagelijks leven rijzen de pan uit. Zeker voor mensen met een kwetsbare gezondheid, kan dit nog meer onzekerheid geven want ziek zijn kost al zoveel meer. Mantelzorgers voelen zich hierdoor vaak zwaarder belast waardoor de druk op hun zorg en inzet veel blijft vragen. Zeker nu blijft het belangrijk om de mantelzorgers wederom een jaarlijks hart onder de riem te steken.

Op de Dag van de Mantelzorg kunnen wij deze mantelzorgers een stukje welverdiende aandacht geven en hen laten ervaren dat wij hun zorg zien en willen steunen waar mogelijk.

Met de hulp van vele vrijwilligers willen wij de mantelzorgers op Schouwen-Duiveland wederom een attentie aanbieden.

Iedereen die een mantelzorger kent die op Schouwen-Duiveland woont, kan een aanmelding doen. Vanaf 4 september tot en met 20 oktober kunt u  mantelzorgers aanmelden voor een attentie. Wij werken ieder jaar met een nieuwe lijst dus ook dit jaar is uw aanmelding weer van grote waarde.

Houdt u er rekening mee dat u daadwerkelijk vanaf 20 oktober géén aanmelding meer kunt doen.

Aanmelden van een mantelzorger kan hier.

Om wie gaat het? 

Mantelzorgers zorgen langdurig en onbetaald voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner, ouder, kind of ander familielid, vriend of kennis.

Mantelzorgers zijn géén beroepsmatige zorgverleners of vrijwilligers maar geven zorg omdat zij een persoonlijke band hebben met degene voor wie zij zorgen.

Mantelzorg is niet de alledaagse zorg voor bijvoorbeeld een gezond kind.

Voor de attentie moet de mantelzorger woonachtig zijn op Schouwen-Duiveland.

Wist u dat

  • 1 op de 3 Nederlanders (16+) gaven in 2019 mantelzorg (circa 5 miljoen mantelzorgers)
  • 825.000 mantelzorgers geven zowel langdurig (meer dan 3 maanden) als intensief (meer dan 8 uur per week) hulp
  • 9,1 % van de mantelzorgers voelt zich zwaar belast (460.000 mantelzorgers)
  • Ongeveer vijf of op de zes mantelzorgers geniet van de leuke momenten van het zorgen
  • 1 op de 4 werknemers combineert betaald werk met mantelzorg

Mantelzorg compliment 

Bij de attentie zit een kaart van de gemeente Schouwen-Duiveland waarmee het mantelzorgcompliment  via de website van de gemeente kan worden aangevraagd. Ook dit jaar zijn dit bonnen ter waarde van € 75

Ook mantelzorgers die géén attentie hebben ontvangen kunnen vanaf vrijdag 10 november een aanvraag indienen voor het mantelzorgcompliment bij de gemeente Schouwen-Duiveland.