Dag van de Mantelzorg 2020

Dinsdag 10 november 2020 is de “Dag van de Mantelzorg”

 

De Dag van de Mantelzorg is bedoeld om erkenning en waardering te vragen voor het soms zware werk van mantelzorgers.

 

Het corona virus, dat de wereld nog steeds in zijn greep houdt, drukt zijn stempel op dit jaar. Alle beperkende maatregelen hebben veel impact op de zorgverlening, zowel voor de professionals als voor de mantelzorgers en vrijwilligers. Zo mochten mantelzorgers dit voorjaar ineens niet meer op bezoek gaan bij een dierbare en veel mantelzorgers werden en worden extra belast met zorgtaken. Deze onzekere situatie zorgt voor angst; om besmet te raken maar ook om iemand die kwetsbaar is te besmetten. Deze zorg komt nog eens boven op de zorg die mantelzorgers al dagelijks ervaren.

Hierdoor krijgt de Dag van de Mantelzorg dit jaar wel een extra bijzondere lading.

 

Op Schouwen-Duiveland willen wij met hulp van vele vrijwilligers, de mantelzorger een attentie aanbieden. Dit keer zal de attentie een iets andere vorm krijgen dan voorgaande jaren.

Iedereen die een mantelzorger kent die op Schouwen-Duiveland woont, kan een aanmelding doen. Vanaf 1 september tot en met 19 oktober kunt u  mantelzorgers aanmelden voor een attentie. Wij werken ieder jaar met een nieuwe lijst dus ook dit jaar is uw aanmelding weer van grote waarde.

Houdt u er rekening mee dat u daadwerkelijk vanaf 20 oktober géén aanmelding meer kunt doen.

Aanmelden van een mantelzorger kan hier.

Om wie gaat het? 

Mantelzorgers zorgen langdurig en onbetaald voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner, ouder, kind of ander familielid, vriend of kennis.

Mantelzorgers zijn géén beroepsmatige zorgverleners of vrijwilligers maar geven zorg omdat zij een persoonlijke band hebben met degene voor wie zij zorgen.

Mantelzorg is niet de alledaagse zorg voor bijvoorbeeld een gezond kind.

Voor de attentie moet de mantelzorger woonachtig zijn op Schouwen-Duiveland.

Wist u dat

  • 1 op de 3 Nederlanders (16+) gaven in 2016 mantelzorg (circa 4,4 miljoen mantelzorgers)
  • 750.000 mantelzorgers geven zowel langdurig (meer dan 3 maanden) als intensief (meer dan 8 uur per week) hulp
  • 8,6% van de mantelzorgers voelt zich zwaar belast (380.000 mantelzorgers)
  • Ongeveer vijf of op de zes mantelzorgers geniet van de leuke momenten van het zorgen
  • 1 op de 4 werknemers combineert betaald werk met mantelzorg

Mantelzorg compliment 

U ontvangt bij de attentie een kaart van de gemeente Schouwen-Duiveland waarmee u het mantelzorgcompliment van € 75,- via de website van de gemeente kunt aanvragen.

Ook mantelzorgers die géén attentie hebben ontvangen kunnen vanaf woensdag 10 november tot en met 10 december 2020 een aanvraag indienen voor het mantelzorgcompliment bij de gemeente Schouwen-Duiveland.