Dag van de Mantelzorg 2019

Jaarlijks wordt op 10 november in heel Nederland de Dag van de Mantelzorg onder de aandacht gebracht. De dag is bedoeld om erkenning en waardering te vragen voor het werk van mantelzorgers.

Mantelzorgwaardering

Op Schouwen-Duiveland brengen wij deze mantelzorgwaardering rond in de vorm van een bloemetje. Vorig jaar hebben ruim 100 vrijwilligers meer dan 1000 bossen bloemen mogen uitreiken.

Iedereen die een mantelzorger kent die op Schouwen-Duiveland woont, kan een aanmelding doen. Vanaf 1 september tot en met zondag 20 oktober kunt u weer mantelzorgers aanmelden voor een bloemetje. Wij werken ieder jaar met een nieuwe lijst dus ook dit jaar is uw aanmelding weer van grote waarde.

Houdt u er rekening mee dat u daadwerkelijk vanaf 20 oktober géén aanmelding meer kunt doen.

Omdat de datum van 10 november dit jaar op zondag valt wordt het bloemetje op vrijdag 8 november, met de inzet van vele vrijwilligers rondgebracht.

Aanmelden van een mantelzorger kan hier.

Om wie gaat het? 

Mantelzorgers zorgen langdurig en onbetaald voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner, ouder, kind of ander familielid, vriend of kennis.

Mantelzorgers zijn géén beroepsmatige zorgverleners of vrijwilligers maar geven zorg omdat zij een persoonlijke band hebben met degene voor wie zij zorgen.

Mantelzorg is niet de alledaagse zorg voor bijvoorbeeld een gezond kind.

Voor het bloemetje moet de mantelzorger woonachtig zijn op Schouwen-Duiveland.

Wist u dat

  • 1 op de 3 Nederlanders (16+) geeft mantelzorg (circa 4,4 miljoen mantelzorgers)
  • 750.000 mantelzorgers geven zowel langdurig (meer dan 3 maanden) als intensief (meer dan 8 uur per week) hulp
  • 8,6% van de mantelzorgers voelt zich zwaar belast (380.000 mantelzorgers)
  • Ongeveer vijf of op de zes mantelzorgers geniet van de leuke momenten van het zorgen
  • 1 op de 4 werknemers combineert betaald werk met mantelzorg

 

Mantelzorg compliment 

U ontvangt bij het bloemetje een kaart van de gemeente Schouwen-Duiveland waarmee u het mantelzorgcompliment van € 75 via de website van de gemeente kunt aanvragen.

Ook mantelzorgers die géén bloemetje hebben ontvangen kunnen vanaf vrijdag 8 november een aanvraag indienen voor het mantelzorgcompliment bij de gemeente Schouwen-Duiveland.

Helpt u mee?

We kunnen altijd vrijwilligers gebruiken die de bloemen rond willen brengen bij de mantelzorgers op vrijdag 8 november op Schouwen-Duiveland.

De inzet vraagt een fiets of auto en een paar uurtjes vrije tijd. Uiteraard ontvangt u een vergoeding voor de gereden kilometers.