Zeeuws brede Screening

investeren in de motoriek is investeren in gezondheid

 

De fitheid van kinderen gaat achteruit doordat sport en bewegen niet meer vanzelf sprekend zijn. Dit staat een goede motorische ontwikkeling in de weg. En juist dit is de basis voor een leven lang fijn sport en bewegen.

 

De motorische vaardigheden van kinderen verslechteren, dit ziet SMWO ook terug op Schouwen-Duiveland. Door de Zeeuws brede Screening worden de motorische vaardigheden en het beweeggedrag van kinderen in kaart gebracht. De Zeeuwse aanpak laat zien hoe het onderwijs, gemeenten, buurtsportcoaches, de GGD en de provincie samenwerken voor een meer motorisch vaardige jeugd. Voor de gemeente Schouwen-Duiveland ligt de coördinatie bij SMWO Schouwen-Duiveland. SMWO neemt hiervoor een groot gedeelte van de uitvoering voor haar rekening in samenwerking met vakdocenten uit het bewegingsonderwijs.

 

Vorig schooljaar zijn er 1140 leerlingen op Schouwen-Duiveland gescreend. Deze 0-meting is op 13 scholen vóór de corona uitbraak uitgevoerd. Daarvan scoren 450 leerlingen (40%) onder gemiddeld of zelfs ruim onder gemiddeld op breed motorisch vlak. Landelijk is dit 27%. Onvoldoende buitenspelen en aandacht voor de motorische ontwikkeling tijdens de gymlessen hebben hiermee te maken. Terwijl de motoriek van cruciaal belang is in een vroeg stadium.

 

De inzichten van de screening worden gebruikt om samen met de scholen een specifiek aanbod te bieden voor de motorische ontwikkeling. Vitaal Schouwen-Duiveland biedt hierbij verschillende ondersteuningsmogelijkheden zoals de aanpak van overgewicht, bewegingsvaardigheden en sportparticipatie. Tevens wordt het mrt-netwerk en kinderfysio op Schouwen-Duiveland in kaart gebracht.

 

Samen met scholen, beleidsmakers, ouders, buurtsportcoaches, vakdocenten en andere professionals kan SMWO gezamenlijk en gericht de motoriek van kinderen verbeteren.

Dit zorgt op termijn weer voor plezier in bewegen, meer bewegen en de verbetering van de gezondheid.

Terug naar overzicht