Voorkom eenzaamheid

Vijf manieren om eenzaamheid bij ouderen op Schouwen-Duiveland te voorkomen


In Schouwen-Duiveland wonen veel ouderen die nu, vanwege het coronavirus, minder bezoek krijgen. Terwijl dat bezoek juist vaak het hoogtepunt van de week is. Deze ouderen kunnen daardoor sociaal geïsoleerd raken of zich eenzaam gaan voelen, vooral wanneer zij minder digitaal vaardig zijn. Dat willen we niet laten gebeuren! Daarom wijzen wij u op de volgende mogelijkheden om eenzaamheid bij ouderen nú tegen te gaan.

1. Bel vaker en langer
Hoe makkelijk is het om wat vaker of langer te bellen? Kijk bijvoorbeeld samen naar een televisieprogramma en zet uw telefoon dan op luidsprekerstand. Zo bent u op afstand toch verbonden met elkaar.

2. Schrijf kaarten en brieven
Veel mensen hebben nu minder reistijd en werken vanuit huis. Dat maakt het goed mogelijk om weer eens een brief te schrijven of een kaartje te posten.

3. Wijs ouderen op de Luisterlijn
Iedereen in Nederland kan gebruik maken van de Luisterlijn (www.deluisterlijn.nl). Via 0900-0767 of lokale nummers kunnen ook ouderen er terecht voor een gewoon kletspraatje of een goed gesprek.

4. Gebruik Corona Quarantaine Contact
De omroepen KRO-NCRV brengen mensen in contact via Corona Quarantaine Contact. Op de actiepagina (www.kro-ncrv.nl/corona) kunnen mensen aangeven gebeld te willen worden.

5. De Zilverlijn
De Zilverlijn is een speciale belservice voor ouderen (www.ouderenfonds.nl/aanmeldenzilverlijn). Professionele vrijwilligers bellen regelmatig en bieden een luisterend oor, een gezellig praatje of een goed gesprek.

Het zijn overigens niet alleen ouderen die kunnen vereenzamen. Ook jongeren, zieken of bijvoorbeeld gehandicapten kunnen op dit moment minder contact hebben met anderen. Denk ook aan hen en maak gebruik van de hierboven genoemde mogelijkheden. Want alleen samen kunnen we eenzaamheid en nu ook corona verslaan.