Dementie

De zorg voor iemand met dementie in deze periode

Het corona virus heeft invloed op ons allemaal. Voor mensen met dementie die nog thuis

wonen, versterkt deze situatie vaak de gevoelens van onrust. Soms vervalt een vorm van dagbesteding en is de normale dagstructuur veranderd. Maatregelen zoals het houden van afstand en minder contact met familie en bekenden, zijn niet altijd goed uit te leggen.

Veel mensen met dementie thuis zullen net als iedereen het nieuws volgen. Dit kan ook bij hen gevoelens van angst en onrust oproepen. Een extra risico is dat een onrustig gevoel blijft hangen, maar dat je naaste vergeet waarom hij zich zo voelt. Mensen met meer gevorderde dementie kijken misschien geen nieuws meer, maar nemen gevoelens van onrust wel snel over van jou, familie en zorgmedewerkers.

Denk goed na over welke informatie gedeeld wordt. Welke tv-programma’s staan aan en welke gesprekken voer je waar je naaste met dementie bij is? Zorg ervoor dat het gewone leven zo veel mogelijk blijft doorgaan. Zorg voor voldoende ontspanning, beweging en frisse lucht (als 't even kan). Probeer je eigen zorgen niet te veel te uiten bij je naaste, maar deel die zorgen met anderen. Je kunt bijvoorbeeld de AlzheimerTelefoon bellen. Gratis bereikbaar tussen 9.00-23.00 uur op 0800 5088.

Veel informatie over dementie en tips voor mantelzorgers, kunt u vinden op de site: www.alzheimer-nederland.nl. Daarnaast kunt u ook terecht bij de casemanagers van de Zeeuwse Zorgschakels: www.zeeuwsezorgschakels.nl.